Kamiina lämmittää paljun kylpyveden

Kamiina lämmittää paljun kylpyveden | Kirami

Kuva: Rymättylän VPK:n pihasta.

 

Kamiina lämmittää kylpyveden

Kiramilla on useita erilaisia puulämmitteisiä kamiinoita, joilla paljun kylpyvesi lämmitetään. Sopivan kamiinan valintaan vaikuttaa paljun koko sekä se, haluaako kamiinan sijoittaa altaan ulko- vai sisäpuolelle.

Kamiinapaketti koostuu itse kamiinasta ja sen osista: arinasta tai arinoista, liitoskumeista ja letkukiristimistä, joilla kamiina liitetään paljuun, sekä mahdollisesta tuhkalapiosta. Paljun ulkopuolelle sijoitettavan kamiinan alle on hyvä laittaa korokkeeksi esimerkiksi jokin palamaton laatta, koska kamiinan pohja tulee 1–2 senttiä korkeammalle kuin tynnyrin pohja. Korkeusero varmistaa sen, että kamiina tyhjenee, kun allas tyhjennetään. Kamiinan pitää olla suorassa.

Vesi lämpenee, kun se kiertää kamiinan kautta. Kierrättäminen tapahtuu niin sanotusti vapaalla kierrolla eikä mitään lisäpumppuja tarvita. Magnesiumista tehty anoditanko suojaa kamiinaa syöpymiseltä, kun paljussa käytetään merivettä tai kun vettä desinfioidaan kloorilla. Suosittelemme vaihtamaan anoditangon vuoden välein, jos merivettä tai klooria käytetään paljon.

 

Käytä kamiinaa oikein

Paljussa on oltava vettä aina, kun kamiinassa on tuli tai hiillos, jotta kamiina ei vahingoitu. Vettä on riittävästi, kun vedenpinta on vähintään 5 senttiä kamiinan ylemmän vesiputken /ylemmän läpiviennin yläpuolella. Kun siis sytytät kamiinaa, varmista, että tynnyrissä on vettä, ja kun tyhjennät tynnyriä vedestä, varmista, ettei kamiinassa hehku enää edes hiillos. Tuhkat tulee tyhjentää jokaisen käyttökerran jälkeen.

Paljun tyhjennys vedestä tapahtuu poistoventtiilin avulla. Kiramin paljuihin on saatavilla uudenlainen poistoventtiilisetti, jonka tyhjennysventtiili toimii samalla periaatteella kuin veneen tulppa. Uusi venttiili ei ole niin herkkä jäätymiselle kuin perinteinen palloventtiili.

 

Paljun tyhjennys ja kamiina | Kirami
Kun siis sytytät kamiinaa, varmista, että tynnyrissä on vettä, ja kun tyhjennät tynnyriä vedestä, varmista, ettei kamiinassa hehku enää edes hiillos.

 

Varmista, että kamiina vetää täydellä teholla

Tarkista, että kamiinan sisäosat on asennettu oikein. Jos ne ovat väärinpäin, kamiina ei vedä kunnolla ja veden lämmitysaika pitenee. Veden lämpenemisnopeus riippuu kamiinan tehon lisäksi tietysti myös altaan koosta, polttopuiden laadusta, ilman lämpötilasta ja siitä, käytetäänkö tynnyrissä kantta, mutta esimerkiksi nolla-asteisessa säässä 1450-litraisen altaan vesi lämpenee 2–3 tunnissa.

Paras ja kustannustehokkain puu lämmitykseen on kuiva, pieneksi pilkottu koivuklapi, josta tulee myös vähiten kipinöitä. Mitä tahansa puuta käytätkin, katso, että se on kuivaa: isot ja kosteat puut saattavat jopa kaksinkertaistaa lämmitykseen tarvittavan ajan.

 

Sähkö pitää lämpöä helposti yllä

Kiramin paljuihin voi hankkia sähköllä toimivan Tubtainer-ylläpitoyksikön, johon kuuluu lämmitin, kiertovesipumppu ja suodatin. Tubtainerin ansiosta tynnyrissä voidaan pitää jatkuvasti kylpylämpöistä vettä eikä lämmitystä tarvitse olla vahtimassa. Samalla Tubtainerin suodatinjärjestelmä suodattaa vedestä mekaanista likaa pois, joten vaikka sama vesi olisi paljussa pitempään, puhtaanapitoon riittää desinfiointi puhdistuskemikaalilla.

 

Kirami Tubtainer - ylläpitoyksikkö | Kirami
Suosittelemme Tubtaineria Kirami Family-paljuun ja Grandy-minipooliin.

 

Lämpimin terveisin

Kari Suutarinen
Kirami

 

Lue lisää sähkölämmitteisestä Tubtainerista

Katso vinkit kamiinan sytyttämiseen

Katso yleisimmät kysymykset kamiinoista ja niihin vastaukset

 

Sytytä oikein -sytytä helposti | Kirami
Paras ja kustannustehokkain puu lämmitykseen on kuiva, pieneksi pilkottu koivuklapi, josta tulee myös vähiten kipinöitä.