Kylpytynnyrillä voi harjoittaa kehoa ja mieltä
Kuva: Oswajamy Zywioły tiimi Valerjan vasemmalla
Jälleenmyyjätarina 12.11.2020
Valerjan Romanovski, kehonsa rajoja koetteleva tutkija
Valerjan Romanovski on puolalainen tutkija ja survivalisti, joka tutkii ihmiskehon rajoja ja mahdollisuuksia. Hän on selviytynyt erittäin kylmissä olosuhteissa, ja seuraavassa hankkeessaan hän viettää 60 päivää kylmällä seudulla ja ui päivittäin eri lämpötiloissa luonnossa ja kylpytynnyrissä.
Valerjan Romanovski on työskennellyt kehonsa parissa 20 vuoden ajan. Hänellä on hallussaan useita kestävyyteen liittyviä Guinnessin ennätyksiä sekä kymmenisen muuta ennätystä. Osa hänen ennätyksistään liittyy kylmyyteen. Tulevana talvena hänellä on suunnitelmissa viettää noin 60 päivää syrjäisellä ja kylmällä seudulla ilman minkäänlaista ulkopuolista apua. Yksi mahdollinen kohde on Suomen Lappi.
– Ihanteellinen sijainti olisi järven rannalla. Aion uida joka päivä eri lämpötiloissa: Käyn talviuinneilla kylmässä vedessä ja kylven lämmitetyssä kylpytynnyrissä. Aion nauttia vain kylmiä ruokia ja nukkua taivasalla. Olen kyllä yhteydessä muihin ihmisiin, mutta en saa heiltä mitään apua.
Selviytyjän elämä voi kuulostaa yksinäiseltä, mutta Valerjanille seura on tervetullutta.
– Olisin hyvin kiitollinen seurasta! Joten jos joku haluaa tulla talviuinnille, viettää aikaa kanssani tai nukkua taivasalla, minuun voi rohkeasti ottaa yhteyttä, Valerjan kannustaa.
Miksi koetella kehonsa rajoja?
Valerjan kuuluu ryhmään nimeltä ”Oswajamy Żywioły”, joka tarkoittaa Kesytämme elementtejä. Ryhmä tutkii ihmiskehon potentiaalia ja kykyjä.
– Uskomme, että ihmiset aliarvioivat ihmiskehon kykyjä. Ryhmämme pyrkii osoittamaan, miten vahva ihmiskeho on ja mihin kaikkeen pystymme. Pyrimme tieteellisin keinoin lisäämään tietoisuutta siitä, kuinka voimme käyttää kylmyyttä turvallisesti ja hyötyä siitä.
Valerjan on itse tutkija.
– Kuuntelen kehoani ja yritän taistella kylmyyttä vastaan. Ihmiselimistöllä on potentiaalia, jota täytyy hyödyntää. Yritän jatkuvasti nostaa rimaa ja viedä itseni epämukavuusalueelle. Tällaiset kokemukset mahdollistavat jatkuvan kehityksen.
Mielen ja kehon harjoittamista
Toinen kysymys on fyysinen ja henkinen kunto. Rauhallinen mieli pystyy paljon enempään, ja harjaantunut keho selviytyy paremmin.
– Kylpytynnyrin avulla pakotan kehoni vaihtelemaan eri olotilojen välillä. Luonnollisessa ympäristössä tavoittelemiani lämpimiä ja kylmiä lämpötiloja on harvoin tarjolla. Kylpytynnyri on meille ihanteellinen työkalu, ja sitä voi käyttää missä tahansa: voimme säädellä lämpötiloja ja saada aikaan juuri sen lämpötilan, jota sillä hetkellä haluamme testata. Ja hankkeessani on tärkeää voida hallita veden lämpötilaa, Valerjan kertoo.
Valerjanin kokeita tukee Vingberg Polska, Kiramin kylpytynnyrien jälleenmyyjä Puolassa.
– Rakastamme ihmisiä, jotka inspiroivat muita, etenkin terveyteen ja luontoon liittyvissä asioissa. Valerjan rakastaa luontoa ja puuta ja kannustaa ihmisiä hyötymään niistä. Tämä asia yhdistää meitä, sanoo Vingberg Polskan markkinointiasiantuntija Anna Rabada.
Harjoiteltuaan kylpytynnyreissä erilaisissa olosuhteissa Valerjan on paremmin valmistautunut selviytymään luonnonympäristössä, jossa on erittäin alhaiset lämpötilat. Hänen tähänastisiin saavutuksiinsa kuuluvat muun muassa seuraavat suoritukset:
• 24 tunnin pyöräily paikallaan lämpötilan vaihdellessa -170 °C:n ja 70 °C:n välillä, eli lämpötilaeron ollessa 240 °C:n
• Talviuinti -120 °C:n ilman lämpötilassa
• Retki Siperian Jakutiaan: 100 tuntia pyöräilyä ilman apua -55°C:n lämpötilassa
• Maailman pitkäkestoisin pyöräily -100 °C:n lämpötilassa
Valerjan on myös järjestänyt Puolan mestaruuskilpailun talviuinnissa.
Katso video Valerjanin talviuinnista -100 °C:n ilman lämpötilassa
Lue artikkeli Valerjanin 400 kilometrin pyöräretkestä -60 °C:n lämpötilassa