Palju edistää henkistä ja fyysistä hyvinvointia
@sannamaijap_photos
Kun kiireisen päivän tai viikon jälkeen vaihtaa vapaalle, ja ajatukset siirtyvät ensin lämmityspuuhiin ja sitten lopulta paljutteluun, mieli rentoutuu, ja työasiat ja murheet unohtuvat. Samalla voi nauttia raittiista ulkoilmasta, sillä valitettavan moni meistä viettää päivänsä toimistossa istuen.
Paljuttelu on usein sosiaalinen tapahtuma, yhdessä oloa oman puolison tai perheen kesken. Saatetaanpa mukaan kutsua naapureita ja tuttaviakin. Toisaalta ei sovi unohtaa sitäkään, että paljun lämmöstä voi hyvin nauttia myös yksin. Jokainen meistä kaipaa joskus omaa aikaa, ja mikä olisikaan mukavampaa kuin istuskella paljussa omassa rauhassa.
Hellii sydäntä, lihaksia ja niveliä
Varsinaisia tutkimustuloksia kylpemisen terveysvaikutuksista ei ole vielä tehty, mutta Suomalainen Vesiliikuntainstituutti Oy on tutkinut veden vaikutuksia terapiakäytössä.
Sydämen syketaajuus on vedessä 10–20 lyöntiä alhaisempi, sillä veden hydrostaattinen paine lisää verenkierron laskimopaluuta alaraajoista ja vastaontelosta rintaonteloon, sydämen iskutilavuus kasvaa ja sydän pumppaa yhdellä lyönnillä enemmän verta. Hydrostaattinen paine lisää myös imunestekiertoa, minkä ansiosta turvotus nivelissä vähenee.
Vedessä lihasten sähköinen aktiivisuus on alhaisempi ja refleksien toiminta vaimenee, mikä voi helpottaa jäykkyydestä tai lihasten kireydestä kärsiviä henkilöitä. Veden tiheys, noste, hydrostaattinen paine ja virtausominaisuudet vähentävät niveliin kohdistuvaa rasitusta ja antavat vastusta kuntoutuksessa tehtäviin liikkeisiin. Veden noste myös vähentää henkilön painoa. Näin ollen vesi on hyvä ympäristö niille, joilla maalla tapahtuva liikkuminen tai harjoittelu on rajoittunutta tai kivuliasta, tai jotka kärsivät hengitys- ja verenkiertoelimistön vaivoista.
Varsinaiseen vesiterapiaan tarvitaan toki isompi allas kuin mitä useimmat paljut ovat, mutta veden positiiviset vaikutukset ovat samat. Mikäli kaipaa kylpytynnyriä, jossa on tilaa harjoitusliikkeillekin, kannattaa tutustua Grandy-minipooliin.
Muista sopiva lämpötila ja riittävä nesteytys
Suositeltava veden lämpötila paljussa on korkeintaan 37 astetta, eli sama kuin ihmisen ruumiinlämpö. Lämpö lievittää kipua ja lisää kehon elastisuutta. Lämpö myös rentouttaa ja vapauttaa kehoon muun muassa endorfiinia. Samalla syke hidastuu ja verenpaine laskee.
Lämpö lisää verenkiertoa ja laajentaa hiussuonia, jolloin aineenvaihdunta lisääntyy, happea ja ravintoaineita pääsee soluihin paremmin ja kuona-aineiden poistuminen soluista tehostuu. Paljuttelun jälkeen on tärkeää muistaa juoda jälkeenpäin runsaasti vettä, jotta liikkeelle lähteneet kuona-aineet pääsevät kehosta ulos. Mikäli ei juo tarpeeksi, saattaa seurauksena olla päänsärkyä tai niskasärkyä.
Liian kuuma kylpyvesi samoin kuin liian pitkä kylpyaika saattavat aiheuttaa nestehukkaa, eli jo senkin vuoksi on tärkeää muistaa juoda vettä. Vilpoisella ja kylmällä säällä paljutellessa kannattaa suojata pää esim. kylpyhatulla tai pipolla, sillä pään kautta haihtuu runsaasti lämpöä.
Lue lisää kylmän ja lämpimän vaikutuksesta kehoon
Puhtaus on puoli nautintoa ja toinen puoli terveyttä
Paljutellessa on tärkeää huolehtia sekä henkilökohtaisesta että paljun hygieniasta. Ennen kylpytynnyriin menoa tulee käydä suihkussa, ja tarvittaessa on hyvä huuhdella jalat vielä ennen paljuun astumista. Jos kylpemässä on vaippaikäisiä lapsia, kannattaa käyttää uimavaippoja.
Jos samaa vettä pidetään kylpytynnyrissä pidemmän aikaa, tulee palju varustaa asianmukaisella suodatinlaitteella ja käyttää allaskemikaaleja altaan puhtaana pitoon. Huolehtimalla hygieniasta huomioit myös muut kylpijät, ja paljuttelusta voi nauttia huoletta ja hyvillä mielin kerrasta toiseen.
Hyvinvointiterveisin
Taina Hujo-Oittinen
Kirami
Lue lisää paljun puhtaanapidosta:
Älä kylve pöpöjen kanssa!
Paljujen hygieniasta on helppo huolehtia
Helppo vesihygieniaa aloituspakkauksella