Tee vesijumppa kylpytynnyrissä
Kuvat ja videot: Niko Simola
Vesijumppaa paljussa
Paljussa kylpeminen on oiva keino rentoutua, mutta paljussa voi hyvien ohjeiden avulla myös kuntoilla. Vesiliikunta tekee hyvää nivelille ja kudoksille, ja veden vastus tuo tehoa liikkeisiin. Lämmin vesi myös vilkastuttaa verenkiertoa. Fysioterapeutti Teija Simola toteutti Kiramin paljussa jumpan, jonka jokainen voi tehdä omassa paljussaan.
Sastamalalainen Teija Simola on toinen kuntosalitoimintaa, ryhmäliikuntaa ja fysioterapiaa tarjoavan Kunnon Startti -yrityksen omistajista. Ennen omaa yritystä Simola toimi fysioterapeuttina työterveyshuollossa. Simolan mukaan paljussa voi tehdä jumpan oman kunnon mukaan.
– Lämpimässä vedessä on loistavaa tehdä juuri kehonhuoltoa. Siellä lämpö rentouttaa jo itsessään, vesi tukee liikettä ja mahdollistaa myös kelluvat rentouttavat liikkeet. Rauhallinen liiketempo hellii kehoa, ja esimerkiksi venyttelyt ovat helpompia vedessä, Simola kertoo.
Lämpimässä vedessä on loistavaa tehdä juuri kehonhuoltoa (lyhyt versio paljujumpasta).
– Paljun koko ja veden korkeus asettavat tietysti rajansa tekemiselle. Tästä syystä paljussa liikkeet tehdään ennemmin istuma-asennossa tai puoliksi makuullaan. Pidemmät ihmiset voivat vetää vähän jalkoja koukkuun liikkeitä tehdessä. Erilaisia välineitä pystyy käyttämään paljussa yhtä hyvin kuin altaassakin.
Paljujumpan voi tehdä esimerkiksi paljun lämmitysvaiheessa, jolloin vesi ei ole liian kuumaa.
– Alle 30 minuutin vesijumpassa 34–36 astetta lämmittää miellyttävästi ja antaa mahdollisuuden venyttäviin ja rentouttaviin liikkeisiin. Jumpan voikin tehdä ennen varsinaista paljuttelua. Jokaisen kannattaa etsiä itselleen sopiva lämpötila, jossa paljujumppa tuntuu miellyttävältä. Ennen jumppaa voi lämmitellä halkoja kantamalla ja tekemällä ilmakyykkyjä ja porrasnousuja paljun ulkopuolella olevissa portaissa.
Vesiliikunnasta on hyötyä kaikille
Vesijumppa on erinomainen liikuntamuoto.
– Lämmin vesi vilkastuttaa verenkiertoa ja helpottaa rentoutumista, joka taas lisää kudosten joustavuutta ja nivelten liikkuvuutta. Vesi lisää liikkeisiin vastusta, jolloin lihastyö tehostuu. Vesi suojaa niveliin kohdistuvaa rasitusta, joten se sopii lähes kaikille ikään katsomatta.
Paljujumppa voi tukea myös kuntoutusta.
– Vesijumppaa käytetään paljon muun muassa erilaisten polvivaivojen kuntoutuksessa, ja kilpaurheilun kuntoutusvaiheessa siitä on isoa hyötyä. Myös hengitystä saadaan tehostettua: paine vastustaa sisään hengitystä rintakehän laajentuessa ja tehostaa rintakehän supistumista uloshengityksessä.
Teija Simola kannustaa kaikkia liikkumaan monipuolisesti.
– Kaikki liikkuminen on parempaa kuin liikkumattomuus. Vesiliikunnan lisäksi olisi hyvä olla jotain muutakin liikuntaa vastapainona.
Simola kuitenkin muistuttaa, että lempeä vesijumppakaan ei sovi aivan kaikille.
– Jos on esimerkiksi hoitamaton korkea verenpaine, epätasapainoinen sydämen vajaatoiminta tai akuutti infektio, niin vesijumppaa on syytä harkita tarkasti. Jos on epävarma vesijumpan sopivuudesta, kannattaa asia varmistaa terveydenhuollosta.
Hauska kokemus
Fysioterapeutti Teija Simolalle erilaiset tempaukset ovat tuttuja, joten myös paljujumppa yhteistyössä Kiramin kanssa tuntui luontevalta.
– Olin miettinyt jo aiemmin, että paljussa voisi olla hauska tehdä vesijumppaa. Mainitsin asiasta ihan leikilläni Kiramin työntekijälle, ja siitä kaikki sitten lähti liikkeelle. Ihmiset ovat tällä hetkellä enemmän kotona, joten tämä sopi hyvin myös ajan henkeen, Simola kertoo.
– Olen aina ollut mukana erilaisissa projekteissa. Työterveyshuollossa olin mukana valtakunnallisessa Kunnossa kaiken ikää -ohjelmassa. Olen toiminut myös Suomen Olympiakomitean urheilufysioterapeuttina kansainvälisessä opiskelijoiden urheilutapahtuma Universiadissa Napolissa vuonna 2019. Erilaiset työtehtävät ovat aina kiehtoneet minua, samoin nyt tämä paljujumppa.
Vesijumppavideon toteutus oli Simolalle mielenkiintoinen kokemus.
– Paljussa piti miettiä tarkkaan, miten liikkeet saadaan videolle. Tämä oli myös itselleni oppimiskokemus.
Videon kuvauksesta on vastannut Simolan poika.
– Videon kuvasi poikani Niko, joka harrastaa kuvausta. Hänen avullaan videoon saatiin hienosti erilaisia kuvakulmia ja tunnelmaa.
Katso Teija Simolan paljujumppa pakaroille ja keskivartalolle oheiselta videolta. Julkaisemme jatkossa uusia vesijumppavideoita, joten laita blogi seurantaan, jos haluat jatkossa lisää ohjeita paljujumppiin.
Yhteystiedot:
Fysioterapeutti
Teija Simola
+358 (0)45 131 3109
Yhteystiedot:
Kuvaaja
Niko Simola
Haluatko sinäkin yhdistää kuntoilun ja hauskanpidon lastesi kanssa?
Tässä videossa muutama esimerkki miten vesileikit voi helposti suorittaa kuntoilun parissa. Kun liikunnasta tekee leikkimielistä, innostuu helposti myös perheen nuorimmat osallistumaan. Näillä harjoituksilla pääset koko perheen voimin hyvin alkuun. Videossa näkyy vain pieni osa mahdollisista vesiharjoituksista. Miettikää perheen kesken uusia leikkejä näiden lisäksi, ja kuntoilu nousee aivan uudelle tasolle – vain taivas on rajana!
Paljujumppa pakaroille ja keskivartalolle
Katso tästä ohjeistettu paljujumppa versio
Paljussa kylpeminen on oiva keino rentoutua, mutta paljussa voi hyvien ohjeiden avulla myös kuntoilla. Vesiliikunta tekee hyvää nivelille ja kudoksille, ja veden vastus tuo tehoa liikkeisiin. Lämmin vesi myös vilkastuttaa verenkiertoa. Fysioterapeutti Teija Simola toteutti Kiramin paljussa jumpan, jonka jokainen voi tehdä omassa paljussaan.
Joulu speciaali - jouluaiheinen vesijumppa